Blogi

Yhteistyö arkkitehdin kanssa talon laajennus- sekä korjausprojektissa

Kun kellaritiloista oli purettu huonokuntoinen sauna- ja pesuhuone, lähdimme miettimään talon laajentamista. Kaupunki vaatii projektille pääsuunnittelijan, joten luonnollisesti meillä, kuin monella muullakin tämä henkilö on arkkitehti.

Arkkitehdin valinta

Kilpailutimme kahta arkkitehtia, joista molemmat olivat perehtyneet vanhoihin taloihin, sekä saneeraukseen. Olen kuullut, että vanhojen talojen muutostyöt ovat harvalle arkkitehdille sitä ykkösherkkua. Teimme sopimuksen arkkitehtitoimiston kanssa, joka vaikutti innostuneemmalta ja aktiivisemmalta. Tietysti hinnan hioimme kohdilleen. Tai sanotaan niin, että tingimme niin paljon, kuin pystyimme. Hinnaksi muotoutui 15 000€.

Yläkerran huonejako muutettiin täysremontin yhteydessä

Meillä oli selkeä suunnitelma siitä, miten yläkerran huonejaot tulee piirtää puhtaaksi. Nyt jälkiviisaana, hinnasta olisi ehkä voinut vielä tinkiä enemmän, koska suunnittelutyötä arkkitehdille ei tullut niin paljoa, kun kaikki on valmiiksi mietitty. Kerroimme, mihin tulee seinät ja ovet. 

Alakerran laajennus oli se isompi homma ja ajattelimme arkkitehdin tuovan omia käytännöllisiä ratkaisuehdotuksia, mitä emme osanneet itse ajatella. Arkkitehti piirsi ulkoa muutaman toteutusvaihtoehdon. Pohjaa olimme miettineet valmiiksi.

Valmiit pohjakuvat osoittautuivat pienoiseksi pettymykseksi

Olimme jutelleet toiveista arkkitehtien kanssa täällä meidän kotona. Puhtaaksi piirretyt pohjakuvat eivät silti oikein vastanneet arjen realiteettiä. Sauna oli piirretty vain muutaman neliön kokoiseksi, vaikka se oli meille tärkeä. Eteinen oli piirretty reilu metrin leveäksi ja jostain syystä arkkitehdit olivat saaneet vakuutettua miehen siitä, että vanhassa talossa eteisen kuuluu olla kylmä kuisti. En tiedä olisinko itkenyt vai nauranut, kun miehen kanssa myöhemmin keskustelin asiasta. Meillä on kolme lasta ja elämme Suomessa, jossa suurin osa ajasta sataa jotain taivaalta, sekä on kuraista. Hienosti kylmällä kuistilla kuivuu vaatteet ja kengät. Kerroin, että tarvitsemme isomman eteisen, jossa on lattialämmitys. Kylmästä kuistista en enää keskustele, koska tarkoitus oli parannella taloa, ei tehdä siitä alkeellisempaa. Kylpyammetoiveen kohdalla arkkitehdit totesivat, että ei mahdu, kuin uuden pesuhuoneen ainoan suihkun alle. Mielestäni mahtuu, jos tila on oikein järjestelty.

Meidän piti itse ratkaista, miten saamme isomman eteisen, vaikka neliöitä ei ole enää käyttää. Päätimme ottaa siivun ruokasalista eteiseen. Olisimme toivoneet hyviä käytännön ehdotuksia arkkitehdeilta, mutta kaikki toimivat ehdotukset tulivat meiltä.

Arkkitehtitoimiston vesa sai meidän ehkä ei niin kiinnostavan projektin hoitaakseen

Tässä projektissa tökki varmasti se, että emme olleet tekemisissä toimiston johtajan kanssa, jonka kanssa neuvottelimme sopimuksen. Hänen alaisensa tuli hoitamaan meidän asiaa. Kiva tyyppi, mutta selkeästi kokematon. Olimme sopineen esimerkiksi, että arkkitehdit hoitavat lupa- asiat, mutta olimme itse enemmän perillä siitä, mitä rakennusvalvonta vaatii. Luotimme siihen, että ammattilaiset tietävät nämä asiat. Arkkitehdeilta tuli esimerkiksi viesti, että heidän puolesta kaikki on valmista, vaikka rakennuslupa ei ollut vetämässä. Pohdimme kuukauden päivät, että tarkoittaako ”valmista” sitä, että luvat on haettu. Kun lasku oli maksettu saimme patistaa heitä viemään lupa-asiat loppuun, joista olimme sopineet. Olimme myös itse yhteydessä rakennusvalvontaan ja puuttuihan sieltä aina joku dokumentti.

Hintava viiva

Lisäksi harmitti se, että arkkitehdit eivät olleet huomanneet piirtää katosta ovelle. Yksi viiva, joka esitti tätä katosta maksoi muutaman tuhat euroa. Arkkitehdit olisivat voineet vinkata, että homma kannattaa rakennusvaiheessa miettiä kohdilleen, vaikka sitä ei piirustuksessa olekaan.

Vinkkejä arkkitehdin kanssa toimimiseen

  • Kannattaa kysyä kenen kanssa yhteistyötä tehdään. Itse johtavan arkkitehdin, vai jonkun hänen alaisen. Alainen olisi hyvä tavata ennen yhteistyötä myös.
  • Sopikaa etukäteen mitä muutokset piirustuksiin maksavat. Hyvä olisi hioa, kaikki kerralla kuntoon. Mikäli arkkitehti ei piirrä puhtaaksi sellaista, mistä on puhuttu, maksaako muutostyöt.
  • Aikataulusta on hyvä sopia ja siitä, koska luvat on vetämässä, jos sopimukseen kuuluu lupa-asiat.
  • Arkkitehtia ei välttämättä tarvitse pyytää muutostöinä piirtämään esimerkiksi ovia oikeaan paikkaan sentilleen. Yläkerrassa oli piirretty yksi komero huonosti niin, että ehjää seinää ei jäänyt aulaan oven vuoksi. Rakennusvaiheessa muutimme oven paikan pois aulasta. Tulevassa eteisessä vaatekomeron ovi on myös piirretty aivan keskelle seinää. Tämän siirrämme rakennusvaiheessa sivummalle.

Toivomme, että yhteistyö ja laskut oli nyt tässä.

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *