Blogi

Suunnittelijat, heidän erinäiset näkemykset, virheet ja miten niihin pitäisi suhtautua?

Edelliseen jatkoa. Mites sitä sanotaan: ”Kun sopassa on monta kokkia…”

Kirjoitin projektin alkuvaiheessa pienistä epäloogisuuksista, mitä meidän arkkitehdit olivat piirustuksiin tehneet. Nyt on tullut ilmi vähän isompia virheitä, emmekä ole täysin varmoja, miten tässä kuuluisi toimia. LVI- suunnittelija, sekä työn toteuttaja ovat eri mieltä siitä, miten ilmanvaihto kannattaa toteuttaa. Sekin mietityttää kuka sanoo viimeisen sanan ja onko meillä äänioikeutta.

Voi arkkitehti sentäs

Olen aiemmin kirjoittanut, että emme olleet täysin tyytyväisiä Saatsin arkkitehtipalveluihin. Tuntui, että projekti oli heille hätäinen lisätienisti. Toiveitamme ei täysin kuunneltu, eikä asioita oltu mietitty loppuun asti, tai täysin muistettu, mistä oli puhetta. Olemme poikenneet piirustuksista, kun olemme huomanneet epäloogisuutta. Kuvissa on piirretty ovia epäkäytännöllisiin paikkoihin ja kääntymään mahdollisimman ei-toimivaan suuntaan. Näitä olemme huolettomasti muuttaneet. Lisäksi joistain ikkunoista olemme poikenneet käytännöllisyyden vuoksi.

Miksi emme sanoneet arkkitehdille, ettei suunnitelmat käy?

Jos työnjohtajien metsästyksessä kuluttaja on heikossa asemassa, on asia näin myös arkkitehdin kanssa. Muutoskuvia ei tehnyt mieli pyytää, koska muutoskuvat maksavat tuhansia euroja lisää. Saatsi oli muun muassa unohtanut etuovelta katoksen piirustuksissa. Tämä viiva maksoi meille muutaman tuhat euroa lisää, sen 15 000 euron lisäksi, mitä piirustukset meille kustansivat. Jälkiviisaina ajattelimme, että urakoitsija olisi rakentanut katoksen tuohon varmasti ilman tuota parin tonnin viivaakin. On kuitenkin käsittämätöntä, että jos arkkitehti tekee työn puolihuolimattomasti ja jos asiakas haluaa työn tehtynä kunnolla, asiakas on se, joka maksaa.

Muutoskuvat eivät siis olleet vaihtoehto. Meillä on hyvä urakoitsija, joka huomaa aina epäloogisuuden ja ehdottaa ratkaisua. 

Muutama mittausvirhe vain

Isompi laajennusosa on nyt siinä vaiheessa, että työ odottaa puurunkoja. Urakoitsija huomasi tähän asti isoimman virheen suunnitelmissa. Ilmeisesti myös rakennesuunnittelijan olisi pitänyt virhe huomata. Saatsi alunperin kertoi meille, että uudisosassa katto jää hieman matalammalle. Korkoa katolle tulee 220cm. He eivät nähneet tässä mitään ihmeellistä, vaikka onhan tuokin melko matala. Urakoitsijat huomasivat, että mitta heittää reilusti ja katto jäisi kahden metrin korkeuteen. Meillä mies on melkein tuon 2m, eli tämä ei toimi. Lisäksi Saatsi on miettinyt ilmanvaihdon erikoisesti uuteen osaan. Korko ei riitä ilmanvaihtoputkille uudessa osassa, jolloin putket pitäisi vetää olohuoneen kautta yläkertaan ja sieltä katolle. Tämän meille kertoi LVI-vastaava. Suunnittelijat eivät mielestäni ota huomioon sitä, että saneeraamme VANHAA taloa. Ilmanvaihto on kohtalaisen hyvä vanhassakin osassa, joten miksi samalla systeemillä toimiva ilmanvaihto ei toimi uudessa osassa. Uuteen osaan halutaan täydellinen ilmanvaihto, mutta talo on yksi kokonaisuus. Näin se pitäisi nähdä. 

Vanha kuisti puretaan

Flippasin näistä  koko talon läpi menevistä putkisuunnitelmista täysin. Olin juuri saumaamassa olohuoneen seiniä. Sanoin, että sisätiloihin ja varsinkaan tähän olohuoneeseen ei mitään putkia vedellä pitkin ja poikin. Jos mies ja LVI-vastaava vetävät putket koko talon läpi, saavat he jäädä keskenään tähän taloon asumaan😂 Melko dramaattista, tiedän🤭 En vain enää jaksanut näitä kivoja ylläreitä ja maalaisjärjen vastaisia ideoita😁

Mitä tässä nyt pitäisi tehdä? Maksaa arkkitehdille, että tekee työn uudestaan ja kunnolla? Vai pitäisikö vain jatkaa ja tehdä niin, että talo toimii? Rakennusvalvonta varmasti vaatii uusia kuvia. Kuluttaja on tässä puun ja kuoren välissä, maksamassa tietysti ja odottelemassa, että talo saadaan säältä suojaan.

Talonlaajennusta on pakko jatkaa kaikesta huolimatta

Urakoitsija kysyi haluammeko luopua parvekkeesta😭 Sinne piti tulla meidän terassi. Kysyin vaihtoehtoa tälle. Yksi vaihtoehto on laskea uudisosaa vanhaan osaan nähden ja tehdä porras. Turhauttaa, koska nämä ovat niitä asioita, mitä arkkitehdin olisi pitänyt miettiä etukäteen. Tässä tilanteessa, kun on seinät auki ja vettä tulee, on vaan pakko jatkaa ja tehdä omat ratkaisut. Joudutaan varmaan muuttamaan myös parvekkeen kattolyhtyä, eli osaa, missä on parvekkeen ovi katoksineen. Rakennusvalvonta ei tykkää, mutta ei tilanne meilläkään ole todellakaan optimaalinen!

Uudisosan ilmanvaihto pitää nyt miettiä. Painovoimainen tuo olisi joka tapauksessa ollut. Nyt koska korko ei riitä, tuon uuden osan koneellistaminen on vaihtoehto. Se taas vaikuttaa painovoimaiseen vanhaan osaan. Itse olen sitä mieltä, että laitamme korvausilmaventtiilit ja vanha osa huolehtii osittain myös uuden osan ilmanvaihdosta. Urakoitsija on maalaisjärjellä varustettu henkilö ja hän sanoi olevansa ehdottomasti samaa mieltä. Pitää ottaa huomioon se, että tämä ei ole uudiskohde.

Toivotaan, että rakennusvalvonnassa on maalaisjärkisiä ihmisiä

Kaupungin pitäisi vielä hyväksyä suunnitelmamme ja LVI- vastaavan tulla samalle sivulle meidän kanssa. Sopii toivoa, että näin käy🤞🏻 Homma joka tapauksessa jatkuu.

Ps. Helpompaa olisi rakentaa alusta täysin uutta, kuin saneerata vanhaa😎

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *