Blogi

Silikonin laitto (helposti)

Jo ensimmäisen pienen puuhailun edetessä talossamme, tuli tämä kysymys eteen, miten laitetaan silikonia. Kysyin rautakaupasta vinkkejä silikonisauman tekemiseen ja eihän tuo ihan putkeen mennyt. Silikonin laitto ei ole vaikeaa, tai hermoja raastavaa, jos kysyy oikealta ihmiseltä, esimerkiksi ammattilaiselta.

Ensimmäinen asia, minkä halusin talossamme muuttaa, oli keittiön välitilan kaakelit. Välitila on pöytätason ja yläkaapiston väliin jäävä tila. En vain elänyt niiden ruskea-/ vaaleanpunasävyisten/ kukallisten kaakeleiden kanssa.

Päätin laittaa kevyttasoitteen (Presto LH) ja kestävän maalin (Tikkurilan Luja) päälle. Jossain vaiheessa remontoisimme koko keittiön, joten mahdollisimman edullisesti ja helposti oli tarkoitus välitila saada vaihdettua. On tuo ratkaisu hyvin ainakin neljä vuotta kestänyt. Silikonia poistin mattoveitsellä, mutta tähänkin on oma työkalunsa olemassa, jos haluaa välineurheilla.

Kuten yllä olevasta kuvasta näkee, aivan kaameaa jälkeä! Silikoni tarttui joka paikkaan, sitä oli jopa hiuksissa. Rautakaupasta minulle suositeltiin pientä, neliönmallista kumipalaa, jolla sai erilaisia saumoja vedettyä pursottamisen jälkeen. Ongelmana oli se, että ylijäämä silikoni, mitä kumipala työnsi altaan pois, tarttui joka paikkaan ja välillä kumia piti puhdistaa. Tällä tavalla ei tule siistiä, yhtenäistä silikonisaumaa. Lisäksi minulle suositeltiin maalarinteippiä, jotta sauma ei leviä. Tätäkään en kokenut kovin toimivaksi tavaksi saada siistiä silikonisaumaa.

Miten sitten saadaan siisti silikonisauma, ammattilaisen niksein?

Opin vasta wc- remonttimme yhteydessä ammattilaiselta, miten silikonisauma on helpoin tehdä. Tarvitset oikeastaan kahta asiaa silikonin ja pursottajan (tai mikälie puristin) lisäksi; sormea ja tiskiainevettä.

  • Pursota silikonia nätti, mahdollisimman tasainen viiva koko matkalle
  • Suihkuta sumutepullolla koko matkalta tiskiainevettä sauman päälle. Käytä tiskiainevettä maltilla
  • Vedä sormella sauman päältä silikoni tasaiseksi
  • Pyyhi sormi

Tämä taktiikka säästää valtavasti aikaa, mitä kuluu esimerkiksi teippaukseen ja jäljestä tulee sileän siisti. Tiskiaine estää silikonia tarttumasta ympärystöön, joten on tärkeää, että pursoitettu silikoni on siellä, missä sen kuuluu olla ennen, kuin suihkutat tiskiainetta. Tiskiaineen suihkaisu sormeen ennen sauman tasoittamista myös ehkäisee silikonia tarttumasta sormeen.

Maalarinteippiä suosittelen siinä tapauksessa seinälle, mikäli seinä on eri värinen, kuin silikoni. Mökillä laitoimme tummat keittiötasot ja seinä oli vaalea. Silikoni oli tason sävyinen, joten oli tärkeää, että saumasta tuli luotisuora.

Akryylimassan laitto (helposti)

Totesin, että samat niksit toimivat akryylimassan kanssa. Saat siistin akryylimassasauman helposti, ilman sotkua käyttämällä sormea ja tiskiainevettä.

Yllä olevassa kuvassa on portaat yläkertaan. En halunnut laittaa listaa rappusiin, joten päädyin akryylimassasaumaan ja olen suhteellisen tyytyväinen valintaan.

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *