Ostettuamme vanhan rintamamiestalomme 2016, ensimmäiset asiat, jotka hoidimme kuntoon olivat; maalämpö ja salaojat. Seuraava isompi asia vuonna 2018 oli se, että palkkasimme arkkitehdin ja lähdimme suunnittelemaan taloomme lisäosaa. Tässä kaiken ohella olemme tehneet pintaremonttia siellä sun täällä ja olemme purkaneet muun muassa kellarista huonokuntoiset pesutilat pois. Täältä löytyy hieman kustannusarviota kaikista remonteista.
Päätimme lähteä toteuttamaan arkkitehdin tekemää luonnosta yläkerrasta
…Kuten aina, vähän extempore. Arkkitehti piirsi yläkertamme uusiksi laajennussuunnittelun yhteydessä. Yläkerran remontin päätimme toteuttaa ennen varsinaista lisäosaa. Kesällä 2018 kurkimme vähän yläkerran väliseinien sisään. Purimme yläkerrasta kiinteät vaatekaapit. Yläkerrassa oli kylmät sivuvintit ja seinissä oli eristysmateriaalina purua. Totesimme, että tätä emme voi hoitaa keskenämme töiden ohella, kahden pienen lapsen pyöriessä ympärillä. Kaiken lisäksi olin raskaana ja olo oli jatkuvasti kamala.
Kysyimme tuttua, samalla alueella asuvaa ja vanhoja puutaloja ymmärtävää sivutoimista remontoijaa avuksi. ”Apu” oli käytännössä se, että palkkasimme hänet toteuttamaan remontin ja ottamaan ohjat käsiinsä. Työn aloitimme jo samana syksynä.



Arkkitehdin tekemät piirustukset eivät ole remontin toteuttamisen kannalta kovin välttämättömät. Jätimme muun muassa yhden kiinteän komeron pois toteutusvaiheessa. Remontoijamme oli niin asiantuneteva, että piirustukset, tai oikeimmin toteutussuunnitelman olisimme saaneet kasaan porukassa.

Yläkerran remontti ja muutostarpeet:
- Kylmät sivuvintit muutetaan lämpimäksi sisätilaksi
- 1 makuuhuone tarvitaan lisää
- Lisää ilmanvaihtoventtiileitä
Ostoslistalle:
- Uudet ovet yläkertaan + kahvat
- Vinyylikorkki lattiaan
- Suuren ikkunarivistön tilalle päätymakkariin 2 ikkunaa
- Kattopaneelit ja listat, kipsilevyt, patterit, ledspotit, villat yms. hommaa remontoija
- Aulaan ja kahteen makuuhuoneeseen tapetti
- Yhteen makuuhuoneeseen harmaata ja keltaista maalia
- Ilmanvaihtoventtiilit
Tyhjensimme yläkerran ja asuimme alakerrassa kolme kuukautta kestävän remontin ajan. Oli mielenkiintoista seurata, mitä lattian alta ja seinien sisältä löytyy. Nykyisessä makuuhuoneessamme on ilmeisesti ollut pieni keittiö, sillä siellä oli vesiliitännät. Sivuvintillä, sisäkaton ja kattopellin välissä oli valtava ampiaispesä, tuplasti oman pääni kokoinen. Eristyksenä lattian alla oli aikakausilehtiä vuodelta 1948- 49. Näistä osa pääsi kehyksiin.

Teimme materiaalivalintoja sitä mukaan, kun työ eteni. Eristykseksi seiniin olimme päättäneet tilata ekovillaa. Pistorasioiden ja ledspottien paikat merkkasimme myös työn etenemisen mukaan. Erillistä sähkö-, tai valaistussuunnitelmaa emme kokeneet tarpeelliseksi. Ainoa asia, mitä pohdimme pidemmän aikaa, oli valaistukseen liittyvät ominaisuudet, kuten valon lämpö. Googlen avulla (tietenkin) päädyimme hyvään ratkaisuun. Emme halunneet kovin kylmää valoa, vaan etsimme vähän kodikkaampaa ratkaisua, joten päädyimme 3000k valon värilämpötilaan.
Projektin toteutimme urakkahinnalla. Iso plussa oli se, että tekijä oli tuttu ja hän osasi arvioida tunnit etukäteen. Hänen kauttaan meille tuli sähkömiehet ja putkimiehet ja muut remonttiapurit, kun oli tarvis. Työ eteni hienosti, kun kommunikaatio pelasi. Yksi asia, missä olisi voinut säästää oli se, että olisi hankkinut käytettävät materiaalit, kuten paneelit, lämpöpatterit ym. itse. Vinyylikorkin lattiaan tilasimme jo remontin alkuvaiheessa ja tietysti teimme loppusilauksia, kuten tapetointia.
Vinokatto ja vaatekaappi – mahdollinen vai mahdoton yhtälö?

Yksi eteemme tulleista haasteista oli keksiä vaatekaappi, mikä sopi yhteen vinokaton kanssa. Tarjouksia tilasimme muutamalta vaatekaappeja suunnittelevalta ja rakentavalta firmalta, mutta hinnat olivat aivan liikaa meidän budjetille. Jälleen pakko mainostaa Ikeaa! Ikean keittiöstä kokemukset täällä. Ikean suunnitteluohjelmalla pystyimme kotona suunnittelemaan kaapiston, omien mittojen mukaan ja printtasimme tuotelistan varastopaikkoineen mukaan Ikeaan. Kaappi oli päivässä pystyssä ja tuli muutamia tuhansia edullisemmaksi saamiimme tarjouksiin verrattuna. Täytyy sanoa, että lopputulos miellyttää silmää enemmän, kuin tarjousten mukana tulleet suunnitelmat.
Vinyylikorkki yläkerran lattiaan
Remontin pyrimme tekemään vanhan talon henkeä kunnioittaen. Lattioihin halusin ehdottomasti hieman puun lämpöä. Vinyylikorkin valitsimme lattiaan sen pehmeyden, lämmön ja äänenvaimennusominaisuuden vuoksi. Korkki materiaalina tuntuu istuvan hyvin vanhaan taloon. Vinyyli hieman mietitytti, mutta lapsiperheessä vinyyli on oiva pinnoite korkille.

Remontti poiki sen verran paljon purua, että saimme sitä eristeeksi ylävintille, vanhoja puruja terästämään.

Yläkerrasta olen vielä tehnyt tuolle pikkuvessalle kasvojenkohotuksen. Portaat olen ehtinyt tässä vuoden sisään myös remppaamaan. Lisää siis myöhemmin!
Hei! Kiitos blogista. Täältä löytyy hyviä ideoita ja realistista kuvaa remontoimisesta. Olemme ostaneet rintamamiestalon vuosi sitten. Kaikenlaisia remontteja suunnitteilla.
(Keittiö, vessa, kylppäri, johonkin pitäisi myös yksi makuuhuone saada lisää (eli samanlainen remontti yläkertaan luvassa kun teillä), piha….). Vauvan ja 5 vuotiaan kanssa on välillä tuntunut siltä että kannattaisiko muuttaa johonkin missä ei tarvitse ressata remonteista. Toisaalta talo on parhaalla mahdollisella paikalla ja täällä on tosi hyvä tunnelma.
Mistä tuo yksi valkoinen ihana senkki on? Tuon otsikon ”vinyylikorkki yläkerran lattiaan” jälkeen olevassa kuvassa.
Moikka! Onpa kiva kuulla, että joku lukee blogia ja saa siitä iloa 🙂 Tuo senkki on ihan Ikeasta, ei heti uskoisi.
Meillä on vähän sama tilanne, mutta pieniä lapsia tässä pyörii kolme. Itselle tämä remppaaminen tuntuu jotenkin antoisammalta, kuin jos kaikki olisi valmiina. Saapahan vaikuttaa ainakin materiaaleihin ja tehdä juuri sitä meidän omaa loppuelämän kotia. Kun joku nurkka on saatu valmiiksi, voi sitä tunnetta! Meillä myös sijainti ratkaisi ensin talon oston, mutta on nämä rintsikat vaan niin kotoisia. Tuntuu kodilta ja pian vielä enemmän, kun on mieluiset tapetit ja keittiö.