Blogi

Rintamamiestalo, meidän talo

Rintamamiestalokäsite tuli tutuksi Suomessa toisen maailmansodan jälkeen. Käsite tarkoittaa tyyppitaloa, joita rakennettiin jälleenrakennusvaiheessa muun muassa sotarintamalta palanneiden perheille, evakoille ja kaatuneiden omaisille.

Rintamamiestalo kiinnostaa itseäni kovasti sen vuoksi, että talot rakennettiin mahdollisimman luonnonmukaisesti, lapioilla perustuksia kaivaen. Rakennusmateriaalit ovat mahdollisimman luonnonmukaiset, mikäli taloihin ei ole tehty valtavasti rakenteellisia muutoksia. Jo taloa etsiessä opimme sen, että etenkin 1960- 1980- lukujen taloja tarkastellessa tulee olla tarkkana käytettyjen materiaalien ja toteutusten suhteen.

Rempallaanko- rintamamiestalo

Peruskorjaus ja kunnostus kuuluu talon kunnon ylläpitoon, mutta muutostöissä tulee olla tarkkana.

Oma talomme on muuttunut vuosien saatossa, kuten yllä olevasta kuvasta voi havaita. Ajattelemattomasti tehdyt muutostyöt saattavat vaikuttaa talon hengittämiseen ja ilmanvaihtoon ja voivat olla riskinä kosteuden, sekä mikrobikasvun muodostumiselle. Yksi talomme selkeistä riskirakenteista, mikä oli lisätty taloon jälkeenpäin, oli pesuhuone ja sauna kellarissa. Ilmanvaihto oli huono ja lattiavaluun jätetyt puuosat olivat homehtuneet. Seinissä oli myös kellarissa puukoolaus ilman asianmukaisia ilmarakoja. Pääsääntöisesti talostamme oli huolehdittu hyvin ja taloon oltiin pyritty tekemään säännöllisiä huoltotöitä.

Yllä olevasta kuvasta näkee, miten taloamme on muokattu alkuperäisestä. 2002 taloomme lisättiin lämmin kuisti edellisten asukkaiden toimesta. Meillä itsellämme on suunnitteilla rakentaa uudet pesutilat keskikerrokseen ensi vuonna. Eteinen siirtyisi samalla talon toiselle puolelle. Kellariin emme enää halua pesutiloja laittaa, sillä koemme sen isommaksi riskiksi, kuin talon laajentamisen. Olen iloinen ja helpottunut myös siitä, että pääsemme kurkistamaan, mitä liitetty kuisti kätkee sisälleen. Kuisti alkoi vuotamaan vuosi sitten sisälle, eteiskäytävän eteen liitoskohdastaan. Todennäköisesti liitoskohta ja seinärakenteet ovat hörpänneet jo vuosien ajan vettä. Rakenteiden purkaminen on vanhassa talossa se paras kuntotarkastus.

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *