Blogi

Pihanmuokkaus, tuija-aita ja rahanarvoinen vinkki

Meidän ja naapurin rajalla oli vielä vuosi sitten rinne. Rinne on meille siinä mielessä hankala, että rinne oli meidän puolella, niin että raja meni suoraan rinteen alla. Rinteestä oli vaikea leikata ruohoa ja vielä ärsyttävämpää hommasta teki se, että rinteessä oli suuri mänty, mistä tuli paljon roskaa. Kaikki lasten lelut, pallot ja muut leikit vierivät usein rinnettä pitkin naapurin pihalle. 

Tukimuuri, aita, kivikorit, vai jotain muuta

Korkeuseroa meidän ja naapurin pihan välillä on 3- 4m. Huomaa, että talomme seisoo osittain kalliolla. Mietimme useita ratkaisuja. Ajattelimme, että teemme korkean tukimuurin ja tuomme maata rinteeseen. Naapureille olisi kuitenkin tullut valtava muuri pihalle (meidän puolelle rajaa), etelän puolelle. Lisäksi muuri olisi tarvinnut kunnon perustukset ja luvat. Totesimme, että meidän on porrastettava piha muutamaan tasoon, muuten muurin olisi oltava tuon 3- 4m. Ajattelimme, että porrastamme ja laitamme kivikorit rajalle, tai oikeammin reilusti meidän puolelle ja kivikorien päälle tulisi aita. 

Tuija-aita ja pengerrys

Selvittelimme aitavaihtoehtoja ja tulimme siihen tulemaan, että kivikorit ja aita eivät ole välttämättä se edullisin ja järkevin ratkaisu. Aita vaatii huoltoa ja huonosti tehty aita ei näytä hyvältä. Lisäksi kivikorit vaativat hyvän sorapedin perustukseksi.

Keksimme, että laittaisimme timanttituijia aidaksi. Voisimme ottaa samantien vähän korkeammat tuijat. Naapureiden puolelle jäisi loiva noin metrin korkuinen rinne, jonka päälle tulisivat tuijat ja meille jäisi tuohon suora ”alapiha”. Rinteen alakohta, minkä päällä tuijat seisoo, jäisi vielä meidän puolelle, jotta pääsemme puskia huoltamaan. Aloitimme homman kaadattamalla ison männyn rinteestä. Vedimme rinteeseen narua, niin, että näemme, mihin pengerryksen harjanne tulee. Päädyimme naapureiden kanssa siihen, että teemme pengerryksestä hieman kaarevan. 

Rahanarvoinen vinkki pengerrystä tekevälle tai pihaa muokkaavalle

Selvittelimme maa-aineen ostoa pihanmuokkausta ja pengerrystä varten. Taas tuli paljon vastaan ”Pyydä tarjous!”- sivuja. Miksi ihmeessä ei voida suoraan ilmoittaa, mitä mikäkin suunnilleen maksaa? Nyt seuraa hyvä vinkki! Huomasimme, että maa-aines kuljetettuna ei ole ihan ilmaista. Koska asumme ruuhka-Suomessa, ajattelin, että tässä lähistöllä on varmasti paljon rakentajia keväällä. Laitoin viestin Facebookin ’Raksakimppa Uusimaa’- ryhmään, että jos joku on tekemässä maatöitä ja haluaa ilmaiseksi eroon maa- aineesta, meidän pihaan saa tulla kippaamaan lastin.

Niin siinä kävi, että saimme kaksi nupillista ilmaista moreenia pihallemme. Rakentajat säästyivät jätemaksuilta ja me maa-ainesmaksuilta, win-win😉 Maan joukossa oli paljon kiviä, mistä saimme meidän pengerrykselle kivimuurinkin. Sekä maa- aineen luovuttaja, että naapurit pitivät meitä vähän sekopäisinä, kun teimme kaiken kahdella lapiolla ja kottikärryillä. Sanoin, että kahdessa viikossa on valmis, vaikka mies onkin päivät töissä. Oikeassa olin😁

Lapioilla ja kottikärryillä mentiin!

Tilasimme 38 kappaletta 2 metrin tuijia. Rinne oli noin 16m pituudeltaan. Lisäksi tilasimme tuijille tuijamultaa. Teemme aina itse kuorikatetta oksasilppurilla, mitä laitamme puiden ja pensaiden juurille. ”Alapihalle” laitoimme vielä multaa ja nurmikonsiemeniä. Hyvä tuli, vaikka itse sanonkin! Naapuritkin ovat ihan tyytyväisiä. He saivat vapaasti istuttaa rinteeseen, tuijien alle mitä halusivat.

Saatat myös pitää...

2 kommentti

  1. Pihanmuokkaus on kyllä oma urakka, mutta myös miellyttävää puuhaa. Vaihtoehtoja on paljon, ja me itseasiassa päädyimme kivikoriin, joka tulee näköesteeksi pihallemme. Meille tämä on toimiva, sillä perustukset onnistuu kyllä. Vielä täytyisi luvat saada. Tuijat näyttävät erinomaisilta teillä!

    1. Kiitoksia! Vielä on pysyneet hengissä😊 Meillä on myös ajatuksissa hommata kivikoreja aidaksi, kunhan pääsemme keväällä taas pihahommiin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *