Blogi

Meidän sisäportaiden remontointi

Rappuset saa kunnostettua helposti usein itse. Aiempaan kotiimme tein rappusiin remontin hiomalla ja maalaamalla. Tämä rintamamiestalon portaiden kunnostus oli hieman työläämpi projekti, mutta onnistui silti melko vaivatta.

Remontti rappukäytävässä on ollut käynnissä jo muutamia vuosia

Pian muuttomme jälkeen irrotin rappukäytävästämme ja porrasaulasta keltaiset tapetit. Porrasaulaan tuli uusi värikäs tapetti ja rappukäytävään valkoinen maali. Kaiteet hioin ja käsittelin puuvahalla.

Portaissa oli askelmien päällä lämpimän puunväristä laminaattia. Porraslistoina oli metalliset, kultaiset listat. Näistä listoista en pitänyt laisinkaan. Metallin alle oli päässyt ruuveista ja liimasta huolimatta hiekkaa, sekä muita roskia ja tämä aiheutti inhottavan ritisevän ja narskuvan äänen, kun rappusia käveli.

Aloitin poistamalla nuo metalliset porraslistat. Tämän jälkeen irroitin laminaatit askelmien päältä. Säilytin laminaatin palat ja numeroin ne, jotta voin käyttää näitä muottina myöhemmin. Rappuja reunusti koristelistat seinän vieressä, mitkä käsittelin valkoisella paneelivahalla. Askelmien puisia osia sivelin myös valkoisella paneelivahalla kirkkaammiksi.

Vinyyli oli meille paras vaihtoehto portaisiin

Valitsin askelmiin samansävyistä vinyyliä, kuin mitä meidän yläkerran lattia on. Vinyylin plussat:

  • Erittäin helppo työstää ja helppo ”askarrella” oikean kokoisia ja mallisia paloja mattoveistä ja laminaattipaloja käyttäen
  • Askelma ei ole liukas
  • Pehmeä materiaali

Tarvitset vinyyliaskelmien tekoon:

  • Muotit (tarkat mitat varmasti käy yhtä hyvin)
  • Mattoveitsen
  • Metallisen kulmaviivaimen
  • Lyijykynän

Koska minulla oli nuo askelmista irrotetut laminaattimuotit, leikkasin mattoveitsellä vinyyliä suoraan pitäen muottia vinyylin päällä. Vinyylissä on todella helpot pontit ja vinyylilankut loksahtavat nätisti, sekä saumattomasti toisiinsa kiinni ilman vasaraa, tai muuta työkalua. Koska portaiden askelmat ovat eri mittaisia ja mallisia, sain paljon vinyylistä hukkapaloja, joita pystyin käyttämään seuraaviin askelmiin.

Pehmeän vinyylin kanssa puuhastelu on mukavaa

Mattoveitsi uppoaa kivasti vinyyliin ja viillon ei tarvitse olla edes kovin syvä. Viiltojen jälkeen vinyylistä murretaan palat taittamalla. Pienimpien palojen pois saamiseksi käytin vasaraa ja pöydän kulmaa apuna. Mukavaa askartelua!

Vinyylin palat kiinnitin kahdella pienellä naulalla. Naulat löin kohtaan, johon tulee porraslista päälle.

Millainen porraslista?

Porraslista oli kinkkinen valinta, sillä en halunnut enää metallista, rouskuvaa listaa ja puiset kulmalistat olivat todella paksuja. Niinpä käytin muovista kulmalistaa. Mietin näiden muovisten listojen kestävyyttä, mutta nyt puolen vuoden kokemuksella voin sanoa, että hyvin ovat kestäneet ja nämä on helppo myös puhdistaa. Listoja työstin heposti lyijykynällä ja saksilla, sekä kiinnitin asennusliimalla. Mikäli listat ottavat osumaa, lista on helppo korvata uudella.

Portaiden reunoille rakoihin laitoin akryylimassaa. Akryylimassan työstämisestä täällä. Harkinnassa oli ohut köysi, tai puulistat, mutta lopputulos ei olisi ollut niin virtaviivainen.

Remonttiin meni noin viikko, aina silloin tällöin tehden. Käytin hyvin hyödyksi varsinkin pienimmän päiväuniajat.

Saatat myös pitää...

4 kommentti

  1. Meilläkin on täällä Kuopion omakotitalossa portaat jotka on todella aikansa eläneet ja sen lisäksi myös hirmu liukkaat. Niissäkin materiaali on juurikin tuollainen laminaatti. Jo jonkun aikaa on mielessä ollut niiden remontointi, mutta vielä emme ole saaneet aloitettua. Ehkä tänä vuonna!

    1. Kuulostaa hyvältä! Se ei ole niin iso homma, kuin miltä näyttää 😉 Yksi vaihtoehto meillä on ollut porrasmatot, jos tuo vinyyli olisi ollut myös liukas. Näyttää kuitenkin siltä, että mattoja ei tarvitakaan.

  2. sohovi says:

    Miten on tuo akryylimassa kestänyt rapuissa? ☺️

    1. Tähän asti on kestänyt moitteettomasti😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *