Blogi

Kalkkimaali, eli liitumaali testissä huonekalulle

Liitumaalista on tullut varsinainen hitti viime vuosina ja minua on aina houkuttanut ottaa maalista selvää. Päätin alun perin maalata sillä vain nukkekodin, mikä miehellä on rakenteilla, mutta odotellessa sipaisin maalilla meidän kulahtaneen keittiöjakkaran.

Liitumaali kiinnosti erityisesti siksi, että se on hyvin peittävää, ei vaadi järeitä pohjatöitä ja maalatusta pinnasta saa tehtyä kauniin rustiikkisen kulutustekniikalla.

Älä tee näitä virheitä ”kalkkimaalin”/liitumaalin kanssa

Virhe nro. 1: Älä tee kuten minä ja osta kalkkimaalille suositeltua rouheaa ja pyöreää harjaa. Mikäli haluat tasaisen lopputuloksen osta mahdollisimman sileä suti.

Ostin hommaan suositellun karhean sudin ja maalattu jakkara muistutti seepraa enemmän.

Virhe nro. 2: Älä luule, että pelkkä liitumaalipinta on hyvä idea huonekalulle.

Karkean sudin jälkeä
Rasvaisia sormenjälkiä ja jakkara vedellä pyyhkimisen jälkeen

Viimeistele pinta vahalla, tai lakalla

Pinnasta tulee ihanan samettinen ja matta liitumaalilla. Ohjeistuksessa kerrotaan, että, mikäli huonekalulle tulee kovaa kulutusta, voi halutessaan lakata, tai vahata maalatun pinnan. Huomasin jo samana iltana, että jakkara on pakko viimeistellä vahalla, tai lakalla. Tytön rasvaiset sormenjäljet imeytyvät liituun pesusieniefektillä ja pyyhkiminen vedellä irroitti maalin. Vähän siis, kuin liitutaulua pyyhkisi. En keksi huonekalua, missä toimisi pelkkä liidulla tehty pinta, sillä jo pölyjen pyyhintä on ongelma, liasta puhumattakaan.

Näillä vinkeillä onnistut

  • Sekoita liitumaalipurkki huolella.
  • Käytä siis sileää sutia. Kasta sutia veteen ja pyyhi ylimääräinen vesi reunoille, aivan, kuin vesiväreillä maalaisi. Sitten ota liitumaalia.
  • Sudi pitkin vedoin.
  • Valitse pintaan vaha, tai lakka samalta valmistajalta.

Maali tosiaan peittää hyvin ja sen sanotaan tarttuvan lähes mihin vain. Maali myös kuivuu nopeasti. Maalipinta täytyy kuitenkin viimeistellä, joten se vesittää tuon ylivertaisen helppouden. Toisenlaisella huonekalumaalilla saisi kestävän ja peittävän pinnan muutamalla sivelykerralla, toki pinnan pitää olla tietynlainen ja mielellään puhdistuksen lisäksi hiottu.

Mattalakkaa pintaan ja kohti uusia projekteja

Lakkasin pinnan mattalakalla, mikä löytyi ihan meidän lähi- Prismasta. Jonkun verran lakka kuljetti ikäänkuin liitumaalia mukanaan, mutta toimi paremmin, kuin luulin. Sivelin tämänkin mahdollisimman sileällä sudilla.

Innostuin aluksi, kun lueskelin, että liitumaalilla saa maalattua myös seiniä. Ehkä ei, ainakaan eteiseen, missä seinän täytyy olla puhdistettavissa.

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *