Blogi

Ikea- keittiö itse suunniteltuna ja kasattuna

Olen kuullut Ikea- keittiöistä (Ei kaupallinen yhteistyö) lähes pelkästään positiivista palautetta ja nykyään Ikea tuntuu olevan varteen otettava vaihtoehto keittiövertailussa. Ajatus oman Ikea- keittiön rakentamisesta alkoi tuntua houkuttelevalta, kun keittiön uusiminen mökille tuli ajankohtaiseksi. Pian on kotonakin, rintamamiestalossa keittiöremontin aika, joten ehdottomasti tämän kortin katsominen kiinnosti. Niin me sitten tehtiin se, rakennettiin kesällä Ikean keittiö itse. Tässä kokemuksia Ikea- keittiön rakentamisesta ja muutamia vinkkejä.

Keittiön voi suunnitella itse helposti

Ikealla on keittiösuunnitteluohjelma, jonka avulla voi pyörittää erilaisia visioita ja versioita keittiöstä. Ohjelma laskee automaattisesti hinnan keittiölle ja tekee hankintalistan. Meillä on kotona jo useampi printti omasta keittiöstä tehtynä ja odottamassa pöytälaatikossa. Mikä kivointa, itse suunnittelemaa keittiötä voi ohjelmassa tarkastella kolmiulotteisena ja myös tulostaa. 

Suunnitteluohjelmasta huolimatta suosittelen käymään Ikean keittiösuunnitteluosastolla, kun luonnos on se lopullinen. Luonnos tallennetaan luomalla tunnukset suunnitteluohjelmaan ja näin omat suunnitelmat saadaan avattua Ikeassa koneella. 

Hyödynnä Ikean keittiöpuolen ammattilaisia

Saimme paljon hyviä vinkkejä Ikeasta paikan päältä. Kuten vähän arvelin, emme olleet osanneet ajatella ihan kaikkia peitelevyjä ja reunalistoja paikoilleen. Ikeassa myös selvisi se, että kaikkia osia ei reaalimaailmassa ollutkaan enää saatavilla. Jouduimme luopumaan muun muassa hanasta, jonka olin laittanut suunnitelmaan, kuten myöskin roska- astioista puuttuvien kokojen vuoksi. Saimme tehtyä Ikeassa kompromissit ja tilasimme elämän ensimmäisen Ikea- keittiön.

Keittiön osat toimitettiin sovitusti. Ystävällisesti ne kannettiin säänsuojaan eteiseen. Voi sitä Ikea- pakettien määrää! Tieltä oli raivattava vähän huonekaluja, jotta eteisestä mahtui myös kulkemaan. 

Ikea-keittiön kasaaminen ei ole vaikeaa

Purettiin keittiö, tasoitettiin seinää ja maalattiin, jonka jälkeen kokoaminen alkoi. Näin kokemuksella suosittelen heti alkuun kasaamaan esimerkiksi yläkaapiston osat samaan pinoon ja alakaapiston osat omaan pinoonsa. Pörräsimme jatkuvasti etsimässä hukassa olevia osia. Ikeasta tulostettu tuotelista kannattaa säilyttää ja pitää mukana hommassa. Tästä oli kätevä katsoa puuttuuko joku osa vielä kaapistosta. Osia ja erillisiä paketteja oli valtavasti. Viivasimme listaan yli aina osan, mikä oli käytetty.

Osia kasatessa kannattaa olla tarkkana. Huomasin ja opin kantapään kautta, että laatikostojen kasaamiseen oli useampi erilainen tapa, riippuen siitä, millaisen laatikoston olet suunnitellut. Kokonaisuuksia kasatessa kannattaa käyttää pahvia alla, etteivät osat naarmutu pyöritellessä.

Etukäteen on hyvä miettiä, mille korkeudelle tason ja kaapiston haluaa. Ohjeissa suositeltu korkeus osoittautui vähän liian korkeaksi, siihen nähden, mihin olimme tottuneet. Emme kuitenkaan enää lähteneet vaihtamaan korkeutta, sillä se olisi vaatinut alakaapiston purkamisen ja irrottamisen seinäkiskosta, sekä tietysti kiskon irrotuksen. Tämä olisi ollut isompi projekti, sillä jouduimme lankulla korjaamaan vinoa seinää, jotta saimme kiskon suoraksi.

Vielä yksi vinkkivitonen, on se, että kannattaa etukäteen miettiä mihin kasaa jo käytetyt ohjelappuset, mihin pahvit ja mihin muu roska. Meillä pyöri ohjevihkosia joka paikassa ja ne tärkeät olivat jatkuvasti hukassa. Pahvia oli melkoinen määrä.

Ikea- keittiön kasaaminen vaatii kuitenkin hitusen enemmän remppareiskataitoa, kuin huonekalun kasaaminen

Ikea- keittiön kasaaminen vei aikaa 3 kokonaista päivää kahdelta ihmiseltä. Tähän aikaan siis on laskettu keittiön purku ja remonttihommat. Toisin, kuin Ikean huonekalujen kohdalla, keittiön rakentamiseen tarvitsimme uusia välineitä ja remonttikokemuksesta oli hyötyä.

Pöytälevyksi olimme valinneet pähkinäpuulla pinnoitetun levyn. Pöytälevy oli niin sanotusti pitkää tavaraa, eli se piti työstää oikean kokoiseksi itse. Tiskialtaan ja hanan aukko täytyy myös tehdä itse. Tämä vei yllättävän paljon aikaa, koska hirveästi varaa ei virheille ole. Huokaisimme helpotuksesta, kun tämä vaihe meni nappiin pistosahoineen ja pyöröterineen.

Monet muut osat olivat myös pitkänä tavarana, kuten päätylevyt ja metallikiskot. Rautasaha oli yksi niistä asioista, joka mökiltä puuttui ja jonka jouduimme projektia varten ostamaan.

Putkiliitokset teimme itse ja nämä oikea putkimies sitten vielä tarkistaa vakuutussuojan vuoksi. Silikonit myös pitää tietysti laittaa itse, silikonin laittoon vinkkejä täällä

Hauska mökkiprokkis ihmiselle, joka ei ole ihan peukalo keskellä kämmentä

Keittiöstä tuli suhteellisen onnistunut ja kaunis, siihen nähden, että seinät ja lattiat ovat mökillä vinksallaan. Mikäli pitää Ikea- kalusteiden kasaamisesta tämä on ihan mukavaa puuhaa. Kalusteiden kasaaminen on kuitenkin jonkin verran yksinkertaisempaa, kuin keittiön tekeminen.

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *