Blogi

Homekoiran kuntotarkastus- hyötyä vai turhaa huolta

Halusimme koiran kuntotarkastamaan talomme ennen virallista kuntotarkastusta. Olimme kuulleet, että kuntotarkastuksessa tarkastajalta saattaa jäädä isojakin asioita huomaamatta, sillä tarkastajalta puuttuu kyllin tarkka nenä, sekä röntgenkatse.

Homekoiraa pidettiin vielä tuolloin humpuukina, joka voi pilata kaupat ilman syytä

Talonostovaiheessa homekoiran käyttämiseen talolla tulikin tilaisuus tuttavan kautta. Myyjät olivat ensin vastahakoisia, kuten kiinteistövälittäjäkin. Ajatusta eläimestä, joka haistaa taloa ennen ostoa pidettiin vähän naurettavana, kenties jopa arvelluttavana. Näin siis neljä vuotta sitten. Kaikki kaupan osapuolet kuitenkin tulivat siihen lopputulokseen, että koiran käynti olisi parempi nyt ennen virallista kuntotarkastusta, kuin myöhemmin, kun on avaimet jo kädessä. Ajatuksena oli varmastikin se, että tarkastaja voi selittää koiran ”epämääräiset” merkkaukset. Toisaalta tiedostettiin, että ikävät yllätykset on ikäviä niin ostajille, kuin myyjillekin.

Homekoira rakasti selvästi työtään

Nuori espanjanvesikoira saapui talolle sovittuna aikana, samaan aikaan minun kanssani. Itseäni jännitti kamalasti. Olimme löytäneet perheelle unelmakodin, mutta homealtistuneen ja homeeseen kuumeella reagoivan emännän täytyi pitää mielessä reaaliteetit, jotka liittyivät vanhaan taloon.

Koira oli innoissaan, heilutti häntää ja poukkoili hihnassa, jotta pääsisi jo mieluisaan työhön. Koiralle puettiin työliivi päälle, jotta koira tietää tulleensa tekemään työtä.

Homekoiran työpari, eli ihminen näytti koiralle huoneen kerrallaan. Koira istui ja katsoi ohjaajaa mikäli teki hajuhavainnon. Alakerrasta koira merkkasi paikat, joissa itsekin ajattelimme, että voisi olla ongelmakohta. Viemärit koirat merkkaavat aina ohjaajan mukaan. Alakerrassa koira merkkasi olohuoneen seinää siitä kohtaa, johon kuisti on liitetty. Koiran ohjaaja mietti mahdollista ilmavuotoa.

Yläkerrassa koira kävi nurkat läpi ilman mitään merkkausta. Yläkerrassa oli vanha, kylmässä säilytetty lipasto, jonka koira merkkasi. Kellarissa oli muutama kohta, mitä ajattelimme, että koira tulee merkkaamaan; sauna ja pukuhuone.

Tarkastuksen aikana koiran ohjaaja oli merkinnyt pohjakuviin ruksilla koiran merkkaamat kohdat. Ohjaajan niin hyviltä kuulostavat sanat jäivät hyvin mieleen: ”En ole koskaan törmännyt näin hyväkuntoiseen rintamamiestaloon”.

Saimme käynnistä kirjallisen raportin ja toimintasuosituksia

Saimme käynnistä Länsi-Uudenmaan homekoirapalveluilta (ei kaupallinen yhteistyö) kirjallisen raportin. Lainaus raportista: ”Kellarissa betonilaatta ja sillä säilytetyt renkaat voivat olla yksi syy ilmaisuun. Betonin pinnalla mikrobit viihtyvät hyvin, jos pinta on ollut tekemisissä kosteuden kanssa. Kuitenkaan muihin tiloihin, kuin päätyseinään (pukuhuone, ps, s) ei kellarissa ilmaisuja tullut, joten suosittelen jatkotutkimuksia esim. kosteusmittarilla seuraavana toimenpiteenä. Erityishuomiot: Talo oli todella hyväkuntoinen ikäisekseen.”

Voimme suositella homekoirapalvelua muillekin taloa harkitseville

Homekoirasta oli ehdottomasti hyötyä ja tarkastus toi mielenrauhaa. Kuntotarkastaja sanoi, että ei suosittele homekoiraa, koska koirathan haukkuvat kaikelle, kun ovat koiria. Yritimme monesti korjata, että koira merkkasi istumalla, mutta vähän kuuroille korville tämä kaikui. Kuntotarkastaja ei keksinyt järkevää syytä olohuoneen, tai kellarin pukuhuoneen merkkauksille. Saunassa hän veikkasi syyksi sen, että koolausten tuuletusrako puuttui. Syiden selvitys on nyt myöhemmin toteutunut pintoja avaamalla ja rakenteita tutkimalla. Jälkikäteen voi todeta, että koira tiesi paremmin, kuin kuntotarkastaja.

Saatat myös pitää...

4 kommentti

 1. .Vieras. says:

  Kiva kirjoitus!
  Itsellä myös homeelle ja muille sisäilmaongelmille altistumista taustalla, ja tästä syystä en uskalla enää ostaa asuntoa ilman homekoirien tarkastusta. Välttelen myös maanvaraista betonilaattaa ratkaisuna, tai sanotaanko että välttelen asumista asunnossa, jossa sellainen on, koska tällä taustalla en ole innostunut ilmavuodoista lattialaatan ja seinän välistä 😀 Tavalliselle, terveelle ihmiselle se ei varmasti ole mikään ongelma, mutta herkistyneelle voi olla.

  Minulla nyt 20 v vanhan luhtitalon ylemmän kerroksen asunto. Yläpohja siisti, ei kattovuotoja. Tiilikate, jolloin talossa on myös aluskate, joka estää mahdollisia vuotoja jos vaan on ehjä. Homekoirat olivat minulla asunnon oston ehtona, ja myyjällä ei ollut mitään ongelmaa suostua koiriin. Välittäjä oli hieman nihkeämpi, mutta totesi myyneensä siitä pari viikkoa takaperin yhden asunnon jonka koirat kävivät läpi, joten tavallaan oli kuitenkin suht. positiivisella mielellä koiriin, vaikka selvästi jännitti meneekö kaupat sivu suun sen vuoksi.

  Koirat tekivät muutaman pienen merkkauksen asuntoon, mutta ohjaaja sanoi, että puhtaampaa asuntoa on vaikea löytää, ja että kyseiset jutut eivät ole isoja korjattavia jos vaativat korjausta ollenkaan. No, en ole huomannut mitään hajuja tai oireita niistä, joten siellä ovat edelleen korjaamatta. Ongelmiakin kuitenkin oli, kun alkuperäisen muovimaton liimat olivat imeytyneet tasoitteeseen ja lattiaremontista tuli sen myötä lopulta todella massiivinen. Tätä ongelmaa koirat eivät merkanneet. Lopputulos on kuitenkin hyvä ja meillä on tässä kiva ja turvallinen koti 🙂

  1. Kiitos kommentista 🙂 Onpa kiva kuulla, että löysitte hyvän kodin! Huoneilmaan voi tosiaan päästä muitakin haitallisia yhdisteitä, kuin home ja nämä ovat vaikeammin tunnistettavissa. Homekoirien avulla voi onneksi sulkea ainakin yhden haittatekijän pois.

 2. En olekaan kuullut aikaisemmin homekoirapalvelusta. Voisin laittaa tuon harkintaan. Itsekin harkitsen nimittäin talon ostoa, ja haluan toki teettää ainakin ilmatiiveysmittauksen.

  1. Lämmin suositus täältä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *