Blogi

Helpot ja ihan parhaat maustekurkut

Perunaviljelypostauksessa jo kehuin, miten hyvin olemme saaneet kurkkusatoa tänä vuonna, vaikka emme ole aiemmin kokeilleet kasvattaa kurkkuja. Maustekurkut tulivat tänä kesänä tutuiksi, sillä kurkkuja oli pakko alkaa säilöä myös purkkeihin. Monen kokeilun jälkeen meille muodostui maustekurkkuresepti, joka pääsi perheen reseptivihkoon.

Helpot maustekurkut- resepti

Täältä Hannan soppa-sivustolta otin alkuperäisen reseptin ja olen tätä ehtinyt varioimaan kesän aikana perheen maun ja toiveiden mukaisesti.

 • n. 1kg Avomaankurkkuja
 • 4dl Kivennäisvettä/ vettä
 • 2dl Väkiviinaetikkaa
 • 1dl Hunajaa
 • 2tl Suolaa
 • 1rkl Sinapinsiemeniä
 • 3kpl Valkosipulin kynttä
 • Kourallinen tilliä, tai mustaherukan lehtiä, tai sitruunamelissaa

Viipaloi kurkut isoon kulhoon. Kuori valkosipulinkynnet ja paloittele neljään osaan. Sekoita kaikki ainekset kurkkujen kanssa samaan kulhoon. Peitä kulho liinalla ja anna kurkkujen maustua 3 vrk. Kulhoa kannattaa paristi päivässä käydä sekoittelemassa. Kolmen päivän jälkeen kurkut ovat valmiita säilöttäviksi.

Sitruunamelissa ei ole se perinteisin mauste kurkkuihin, mutta testattu hyvinkin toimivaksi lisäksi mustaherukan ja tillin puutteessa.

Kauanko maustekurkku säilyy?

Etikkasäilönnässä, mikäli tuotteesta vähintään 7% on etikkaa, tuotteen pitäisi säilyä jääkaapissa 3- 6 kuukautta.

Tätä en ole päässyt testaamaan, sillä meillä kurkut sujahtavat parempiin suihin päivissä. Kouluterveydenhoitajalle esikoinen väitti olevansa terve, koska syö niin paljon valkosipulisia maustekurkkuja, joita äiti tekee. Voihan tuossa jotain perää olla, tai sitten ei.

Avomaankurkkujen kasvatus osoittautui helpoksi.

Ostin kokeiluun keväällä Plantagenista (ei kaupallinen yhteistyö) yhden avomaankurkkutaimen ja lopputuloksena meillä oli koko kesän rehottava kurkkupuska pihalla. Avomaankurkkuja olemme syöneet todella koko vuoden tarpeeseen. Olemme syöneet kurkkua sellaisenaan, salaatissa ja säilöttynä. Saimme reippaasti yli 100 kurkkua tuosta yhdestä taimesta. Myös sukulaiset ovat saaneet kurkkumaistiaisia.

Kastelin kurkkuja hyvin maltillisesti kesän aikana. Istutuksen jälkeen toki ja kuivan hellejakson aikana. Muutoin kurkkupuska on saanut elellä omaa elämäänsä. Lannoitteitakaan en ole käyttänyt, ellei omaa kompostimultaa lasketa.

Kurkkuja olemme kasvattaneet vanhassa kaivonrenkaassa. Istutuslaatikko toimisi myös varmasti hyvin. Laitoin kaivonrenkaaseen muutakin, muun muassa krasseja ja yrttejä, mutta kurkku taisi viedä voiton muista kasveista.

Avomaankurkuissa on kurkun pinnalla mikroskooppisia piikkejä, tai karvoja puolustusmekanismina. Satoa kannattaakin korjata puutarhahanskat käsissä ja silitellä pienet piikit pois. Tämän jälkeen kurkun voi vaikka syödä sellaisenaan. Avomaankurkuissa, joita meille kasvoi oli melko ohut kuori. Olen havainnut, että kaupan avomaankurkuissa kuori on paksumpi.

Saatat myös pitää...

3 kommentti

 1. Sauli says:

  Miksei kurkkuja vain purkiteta heti liemineen? Vai säilötkö kuivana? Ei kai.

  1. Hei! Näitä voi varmasti tehdä monella eri tavalla. Joissain ohjeissa kurkut ja mausteliemi ladotaan suoraan purkkeihin. Itse olen tottunut tekemään sen näin, että kurkut käyvät ja maustuvat hapellisessa tilassa muutaman päivän😊

 2. Sauli Heikkilä says:

  Miksei kurkkuja vain purkiteta heti liemineen? Vai säilötkö kuivana? Ei kai.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *