Blogi

Elonkorjuuaika!

Syksyn alkaminen on siitä antoisaa aikaa, että sato puutarhassa on kypsä nautittavaksi. Korjaan nyt heti sitä käsitystä, että olisin täysin pro puutarhuri, tai luomutuottaja. Olen kuitenkin valtavan innostunut siitä, että näinkin harjaantumaton ja vielä pääkaupunkiseutulainen saa satoa puutarhastaan. Perunan ja kurkun kasvatus ainakin olivat, joko todella hyvää tuuria, tai oikeasti helppoa.

Homma alkoi, kuten yleensä, googlettamalla, miten kasvattaa vihanneksia puutarhassa, sekä kokeilemalla. Hommat painottuvat itsellä yleensä kokeiluun. Perunoiden, tai kurkkujen kasvatus ei ole ollut minulle ollenkaan tuttua, mutta tästä tuli antoisa harrastus! Onnistuminen ei ole tällä saralla vaikeaa, joten kokeile rohkeasti yrttien ja juuresten kanssa.

Aloitetaan siitä, että kuinka kasvattaa perunoita helposti, tai erittäin helposti.

Tarvitset vain itäneitä, eli lojumaan jääneitä perunoita ja pohjasta rikkinäisen saavin, sekä tietysti multaa, mikä käy syötävien asioiden kasvatukseen.

Laitoin ison saavin täyteen multaa ja upotin multaan neljä itänyttä perunaa, en kovin syvälle. Sitten kastellaan välillä ja odotetaan. Oletko muuten koskaan nähnyt perunan kukkaa? Se on valtavan kaunis, ainakin omasta mielestä. Tänä kesänä perunan varret eivät ehtineet kukkia, sillä perunaa alkoi puskea saavista jo ylöskinpäin, joten oli pakko korjata sato. Nostimme varret saavista ylös ja kaivelimme lopun saavin tyhjäksi. Saimme ämpärillisen perunaa. Alkuperäinen tarkoitus oli nostaa saavi vain paikoiltaan ja reikä oli sen vuoksi pohjassa, mutta näin se kävi tällä kertaa vaivattomammin.

Miksi peruna muuttuu vihreäksi? Voiko vihreää perunaa syödä?

Pieni vinkki! Itse kuvittelin, että kun perunat ovat kuistilla ämpärissä, ne säilyvät siinä muutamia päiviä. Nyt kuitenkin ymmärrän, miksi perunoita säilytetään perinteisesti kellarissa, ne eivät siedä valoa ja muuttuvat vihreiksi. Vihreässä perunassa on perunan luontaista myrkkyä, joten tarpeeksi syötynä vihreä peruna aiheuttaa oireita, kuten ripulia.

Onneksi ehdimme syödä kattilallisen nostopäivänä omaa perunaa. Ensi vuonna viisaammin, vaikka sinne kellariin.

Avomaankurkun kasvatus oli menestys!

Kasvatin onnistuneesti tänä kesänä ensimmäistä kertaa elämässäni avomaankurkkuja. Taimia minulla oli vain yksi ja kurkkuja tuli kesän aikana yli 100! Niitä laitettiin salaattiin, säilöttiin maustekurkkuina ja syötiin sellaisenaan. Havaitsin, että kaupan avomaankurkkuun verrattuna kuori oli ohuempi, joten näitä pystyi syömään ilman kuorimista. Kurkussa on pinnalla puolustuskeinona pieniä piikkejä, tai paksuja karvoja, mutta puutarhahanskalla silittely tekee siitä piikittömän ja kivuttoman käsitellä. Teen kurkuista vielä oman postauksen, sillä ne ansaitsevat sen!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *