Blogi

Alakerran lattiavalintoja ja alakerran (tämänhetkinen) eteisaula

Päätimme pikkuhiljaa siirtää remonttiamme alakertaan, nyt kun yläkerta on kokonaan kunnossa ja rappusetkin tuli tuunattua uuteen uskoon. Käytin isomman tovin sen miettimiseen, mitä teemme lattialle alakerrassa, tai millaisen lattian valitsemme.

Hommat alkavat sorkkaraudasta

Tartuimme sorkkarautaan ja aloimme repiä kaameaksi kulutettua parkettia eteisaulasta. Parketti oli tosiaan siinä kunnossa, että sitä ei olisi edes hionta ja lakkaus pelastanut. Alta ei paljastunutkaan upean ihanaa lautalattiaa, mitä olen muissa kunnostetuissa rintamamiestaloissa ihaillut. Toisaalta tämä helpotti lattiavalintaa. Parketin ja pölyisen pehmusteen alta löytyi jonkinlaista maalattua vaneria, jonka alla pilkotti raakalautaa, jossa oli erikokoisia rakosia, kuten myöskin erikokoisia laudanpaloja.

Vanhan tapetin poistaminen

Kellertävät paperitapetit revimme myös alas. Tämä on puuhaa, missä lapset auttavat erittäin mielellään. Tapetin saa hyvin poistettua tiskiainevedellä ja lastalla. Tapettia suihkutellaan pieni alue kerrallaan märäksi ja lastalla kaavitaan tapettia ylös ja irti seinästä. Jätesäkki on hyvä olla valmiina, roskaa tulee yllättävän paljon.

Millainen lattia alakertaan?

Vinyylilankku, Tarkett – värivaihtoehtoja

Yläkerran vinyylikorkki on ollut täydellinen valinta ja osoittautunut erittäin käteväksi lapsiperheen lattiaksi. Lämpöinen ja pehmeä tuntuma, sekä lelujen kolinan pienempi volume on olleet plussaa. Korkkia en kuitenkaan uskalla alakertaan laittaa, koska alakerrassa on keittiö ja muita tiloja, joista voi tulla vettä lattialle. Päädyimme laittamaan koko alakertaan vinyylilankkua ilman korkkia. Vaihtoehtoina olivat:

Parketti: Uusi parketti olisi ollut puuta, joten siinä mielessä houkutteleva vaihtoehto. Tämän idean torppasin melko nopeasti siitä syystä, että meidän porukka saa neljässä vuodessa parketin melko kaameaan kuntoon. Parketti on ihanan pehmeä, mutta kolhuja ja vettä kestämätön materiaali.

Laminaatti: Laminaatti on kestävä materiaali. Se hylkii myös vettä. Laminaatti on kuitenkin kopisevaa ja kovaa. Lelujen volyymi laminaatilla on ainakin potenssiin kolme verrattuna vinyyliin. Meidän yläkerrassa oli aiemmin laminaattilattia.

Vinyyli: Vinyyli on kestävää, pehmeää ja lämmin materiaali. Miinuksena vinyylissä on ehdottomasti se, että se on muovia. Olemme pyrkineet laittamaan taloomme orgaanisia luonnonmateriaaleja, mutta aina se ei ehkä ole se järkevin ratkaisu, jos arkea ja elämää miettii.

Vinyylankkulattia on helppo asentaa itse

Tarkettin vinyylilankkuun olen ollut todella tyytyväinen. Värisävyksi valikoitui Scandinavian Oak, Medium Beige (Ylemmässä kuvassa keskellä). Laitoin lattian itse paikoilleen kahden päivän aikana. Lattian alle laitoimme alusmateriaalimattoa.

Vinyyliä on kiva ja helppo työstää mattoveitsellä; mattoveitsellä viilto ja käsillä taivutetaan poikki. Voimaa ei tarvitse käyttää paljoa. Pienempiä paloja nakuttelin viillon tekemisen jälkeen pois vasaralla, pitäen lankkua pöydän kulmalla. Lankuissa oli helpot pontit, joten ne uivat nätisti kiinni toisiinsa. Päätypontteihin käytin ainoastaan kumivasaraa.

Mittasin lattian ja mietin kuinka monta lankkua siihen menee leveyssuunnassa. Aloitin kasaamisen kokonaisella lankulla oikeasta reunasta ja etenin vasemmalle.

Löysin aulaan tapetit kymmenellä eurolla, poistolaarista. Tapetti on hyvin mummolahenkinen, eli juuri sellainen, mitä etsin. Loppusilauksena mies laittoi meille uudet jalka- ja kattolistat aulaan.

Eteisaulan sisustaminen on vielä kesken ja asiat hakevat paikkaansa, mutta kiva siitä tuli.

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *